Da, poți! Ce alegi să faci?

Da, poți! Ce alegi să faci?

Unii au spus că nu se poate! Au spus că este absolut imposibil ca un om să alerge o milă în mai puțin de 4 minute … și pentru ani și ani, foarte puțini oameni s-au gândit să alerge sub 4 minute … De ce? Pentru că nu credeau că este posibil. De altfel, mulți sportivi, antrenori și experți știau că este imposibil! Pentru mulți din lumea sportului, a fost o credință fundamentală general acceptată – atunci! Până când un alergător de 25 de ani a dovedit contrariul.

Thousand chances

În 1954, Roger Bannister a doborât recordul mondial la o milă, reușind să alerge o milă (1.500 m) în exact 3 minute și 59.04 secunde. Și aceasta cu foarte puțin antrenament, în timp ce era medic rezident.

Și foarte curând după aceea a mai facut-o altcineva … și altcineva … a devenit brusc posibil! De fapt, Roger Bannister a deținut acel record timp de doar 46 de zile, iar astăzi mii de alergători aleargă cursa de 1.500 m în mai puțin de 4 minute.

Astăzi, dacă nu poți alerga cursa de o milă sub 4 minute … poți uita de Jocurile Olimpice. A fost suficient ca un singur om să demostreze contrariul pentru a dărâma niște convingeri devenite adevăr general acceptat. Și acum este de la sine înțeles să alergi cursa de o milă sub 4 minute! Ultimul record mondial este de 3:43.13 stabilit de Hicham El Guerrouj în 1999.

Care este ideea, te întrebi probabil?

Ei bine, aici vine rândul tău: Imaginează-ți pentru un moment … Care este acel lucru care te-a împiedicat să devii ceea ce îți dorești? Acel lucru care te-a oprit din a obține acel ceva la care ai visat ani de zile?

Ce te reține? Răspunsul devine evident: convingerile tale auto-limitatoare care îți întăresc atitudinea față de idei aparent imposibile și te mențin blocat exact unde te afli acum. O lume întreagă a fost convinsă că nu se poate alerga o milă sub 4 minute. Și nu este singurul caz din istorie! Mai avem și pe Galileo Galilei și pe Jordano Bruno.

Da … ai și tu propriile tale succese … poate. Dar te descurci la un nivel de elită, de SuperAchiever? La nivelul la care a făcut-o Roger Bannister?

Crezi că ai ceva de spus și de făcut în această lume? Crezi că este ceva, pe care dacă ai alege să îl faci, te-ar scoate în față și ți-ar îmbunătăți viața precum și pe cea a celor care ar putea beneficia de acesta?

Contestarea status quo-ului

Ce a făcut Roger Bannister și antrenorul său? Ei au contestat status quo-ul și anume credința general acceptată a ceea ce se credea a fi posibil. Au crezut într-o nouă posibilitate. Așa au ajuns să schimbe modul în care un atlet se antrena pentru a alerga o milă. Bannister și-a dezvoltat o strategie proprie pentru a putea alerga mila sub 4 minute. Succesul său nu a fost o pură întâmplare. El nu s-a străduit să alerge mai repede, nu. El a împărțit mila în 4 sferturi, a folosit viteza constantă și consumul de oxigen ca aliați, cu pauze bine alese și astfel a reușit să câștige câteva secunde pe fiecare sfert de milă, suficient pentru a reuși să alerge o milă sub 4 minute.

O nouă viziune …

Așadar, Bannister a început prin a avea o nouă viziune asupra a ceea ce este posibil, a îmbrățișat și a crezut în acea viziune!

Care este noua ta viziune despre ceea ce este posibil? Îmbrățișează-o! Începe să o creezi acum! Adu-o la viață! Nu-l lua pe NU ca răspuns… Iar îți vine în gând că noi suntem în România unde nu se poate?

Crezi că pentru România nu a depășit nimeni recordul mondial la o milă?

Ei bine s-a întâmplat nu o dată, ci de 5 ori acest lucru. Patru atlete au avut cinstea de a face acest lucru:

• Edith Treybal – în 1953.

• Natalia Mărășescu – de două ori, în 1977 și apoi și-a doborât propriul record în 1979.

• Maricica Puică – în 1982.

• Paula Ivan în 1989, care și-a păstrat recordul pentru 7 ani, cel mai lung record pentru cursa de femei de o milă.

Și sunt atât de multe exemple … Martin Luther King a avut un vis, Ghandi a scos India de sub dominația britanică cu mâinile goale și în sandale, frații Wright au schimbat modul în care călătorim, Mandela a învins apartheidul și nu pot să nu-i menționez pe Bill Gates și Steve Jobs care fac posibil ca eu să scriu și tu să citești pe ceea ce citești și care nu este ziarul tipărit cu cerneală tipografică…

Tu? Poți și tu? Da, cu siguranță că poți! Ce alegi să faci? Asta face toată diferența!