Cum să îți depășești vulnerabilitățile [2/3]

Cum îți depășești vulnerabilitățile [2/3]

Articol în 3 părți: Partea [1/3]

Pasul doi

Identifică trei momente din viața ta care ți-au influențat major viața, care ți-au ”schimbat” viața.  Astfel de momente pot fi pozitive sau negative. Ideea este să ajungi să înțelegi acele momente cheie din viața ta care te-au ajutat să devii cel/cea care ești astăzi.

Cum iti depasesti vulnerabilitatile [2/3]

Exemple de momente de ”schimbare” a vieții:

• În ziua în care părinții tăi s-au despărțit/certat rău.

• Cand ai fost ascultat și nu învățasei lecția

• În ziua în care ai absolvit liceul/facultatea

• Prima dată cand ai fost respins/ă sau părăsit/ă

• Când te-ai căsătorit/divorțat

• Când ai devenit părinte

• Prima dată când te-ai bătut sau ai luat bătaie.

• Când ai pierdut ceva sau pe cineva drag, persoană sau animalul preferat.

Gândeste-te la modul în care te-ai simțit când ai experimentat toate acestea.

Dacă a fost un eveniment negativ:

Ai fost speriat? Ai plans? Ai jurat sa nu mai faci niciodata activitatea care a dus la acel moment? Ai tras concluzia că nu ești bun/capabil? Că nu poți avea încredere în alții?

Ce concluzie ai tras atunci sau ce ți-ai promis?

Dacă a fost un moment pozitiv:

Stima ta de sine zbura pe la 10.000 m? Ai avut un zâmbet uriaș pe față? Ai simțit că plutești? Ai încercat ulterior să repeți evenimentul?

Acum încearcă să-ți dai seama cum ai integrat aceste momente. Adică, cum le-ai transformat în trăsături de caracter cu care te-ai identificat în mod permanent, precum și modul în care te-au identificat ceilalți.

În școala generală diriginta mea a fost profesoară de fizică. Timp de 3 ani cât mi-a fost și profesoară nu m-a ascultat niciodată. Aveam note doar din teză și extemporale. Restul notelor mi le punea din burtă și eram ultima eleva căreia i se închidea media la fizică. Motivul era că avea o protejată pe care dorea să o scoată tot timpul cu media generală bună pentru că îi căra mama acesteia tot felul de sacoșe și cadouri. De cele mai multe ori se apuca chiar în fața mea să facă calculele mediei generale a protejatei și a mediei mele pentru a ști ce note îmi trântește.  Să nu vă imaginați că nu am înfruntat-o deși pe vremea aceea elevii nu prea mișcau. Puterea și atitudinea cu care o înfruntam au scos-o din sărite și chiar m-a bătut. Cum m-a influențat pe mine? Mi-a activat un puternic simț al dreptății care s-a manifestat mulți ani prin a-i proteja pe cei aflați pe poziții inferioare și care nu se puteau apăra singuri. A fost lecția dreptății pe care eu am avut-o de învățat.

Acum, scrie cele 3 momente:

  1. ____________________
  2. ____________________
  3. ____________________

Identificare celor 3 momente are scopul de a aduce lumină asupra acelor evenimente pe care tu le-ai asociat cu sentimentul de sine și pentru a înțelege cum te-au format și cum te afectează acestea.

Unele pot fi evenimente pozitive, altele pot fi traumatizante. Însă indiferent de acest lucru acestea constituie o parte critică a cine ești tu astăzi. Ele ți-au creat niște comportamente pe care tu încă le folosești. Ele ți-au creat personalitatea și modul de a interacționa cu ceilalți prin modul în care tu le-ai internalizat. Chiar dacă s-au întâmplat cu zeci de ani în urmă, ele încă îți conduc viața fără ca tu să fii conștient de acest lucru.

Conștientizarea acestor evenimente și a urmărilor lor te ajută să lași în urmă ce s-a întâmplat în trecut. De acum ai șansa să gândești și să acționezi conștient, în moduri care să te ajute și să servească scopurilor și obiectivelor tale.

Acum poți deține controlul complet asupra alegerilor pe care le faci.  Calitatea acestora va determina calitatea vieții tale, începând de acum!

Cum îți depășești vulnerabilitățile [3/3]

Lead Yourself!